Duża zawartość wit. C B1, B2, B6, E, składników mineralnych, antyutleniaczy i mikroelementów sprawia, że uważana jest za najzdrowszy jagodowy owoc na świecie.
Aronia jest też jedynym tak doskonałym źródłem witaminy PP. Jej owoce mają także działanie odżywcze i antytoksyczne.
Tylko ja to połączyć z doskonałym smakiem?
Trochę inna PANNA COTTA z sosem z aronii i truskawek.
Panna Cotta to chyba najszybszy i najprostszy deser- a do tego mój ulubiony.
szklana śmietany 30 %szklana mleka 2%
cukier waniliowy
2 łyżeczki żelatyny
Żelatynę zalewa zimna woda i odstawiam na parę minut, aż stężeje. Śmietanę i mleko podgrzewam z dodatkiem cukru. Dodaję żelatynę i mieszam, aż się rozpuści. Odstawiam do przestudzenia i dopiero letni płyn wlewam do pojemników. Ja tym razem wlałam do kieliszków i postawiłam lekko pochylone w lodówce. Odstawić musimy na min 2-3 godziny.
Sos: aronie i kawałki truskawek wrzucam na patelnię , dodaję cukier i czerwone półsłodkie wino. Całość podsmażam tak długo, aż zrobi się jednolity, gęsty sos.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz