wtorek, 6 sierpnia 2013

Dzień 10. ...delektuj się

autor przepisu: kochen & genießen

Upałów dzień następny. Choć zdecydowanie bardziej wolę tak ekstremalną pogodę o tych, które serwuje nam aura zimą, ale 36,6 to już istna gorączka.

Na jednym z moich ulubionych kulinarnych portali znalazłam, coś co jest idealne na taka pogodę jak dzisiaj.

Oryginalny przepis ze strony kochen & genießen

Zutaten für 4 Personen:

  • 4 EL gemischte Nüsse (z.B. Walnuss-, Haselnuss- und Pinienkerne)
  • 500 g Sahnejoghurt (z.B. griechischer)
  • 1 Päckchen Vanillinzucker
  • Saft von 1/2 Zitrone
  • 3–4 EL flüssiger Honig 
  • i z moim dodatkiem: słodkie pomarańcze z cynamonem.
     
    Nüsse in einer Pfanne ohne Fett goldgelb rösten. Herausnehmen und auskühlen lassen.Joghurt mit Vanillinzucker und Zitronensaft cremig rühren. Nüsse grob hacken und mit Honig mischen. Honignüsse und Joghurt abwechselnd in 4 Gläser schichten. Sofort servieren.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz