niedziela, 4 sierpnia 2013

Dzień 8. Radość pieczenia, radość jedzenia - Alegría !

autor: kuchnia it

Come un assalto di gioia...


Zachwyt, śmiech , wymieszane z odrobiną niedowierzania i udekorowane słodką zazdrością talentu. Tak kulinarnie opisałabym mój zachwyt nad wczorajszym wydarzeniem. 
Moja lista rzeczy, które chciałabym w życiu zobaczyć nie jest imponująco długa, ale za to bardzo wysublimowana.
Skaczący clown, nigdy nie wprawiał mnie w jakiś wyjątkowy zachwyt. Nie specjalnie czułam też potrzebę, oglądania połykaczy ognia czy primabalerina jeżdżących na słoniach. Jednym słowem cyrk zawsze wydawał mi się nieco mrocznym przedsięwzięciem, mimo swoich niezliczonych barw zawsze brakowało mi w nim jakiegoś blasku.
Cirque du Soleil
Słońce. Okazało się zmienić moje myślenie. Cirque du Soleil, którego udział w spektaklu od dawna mi się marzył.
Stąd też moja mała inspiracja i wariancja na temat tak powszechnych już muffinek.
Chyba nieco przypominają mi fioletowego clowna ;)

Marchewkowo-jabłkowe muffiny  z perłowo-cytrynowym kremem - inspiracja z bloga Kuchnia It, jednak z moją małą modyfikacją ;)

Składniki:

3 marchewki
1 jabłko
100 g mąki kukurydzianej
100 g mąki pszennej
150 g cukru
100 g mielonych orzechów włoskich
3 jajka
1/2 szklanki oleju roślinnego
cynamon
1/3 łyżeczki sody ( dosłownie, bo jak damy za dużo to babeczki szczypią w język)
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia


1. W misce rozbełtać jajka, dodać olej i cukier. Jabłka zetrzeć na tarce i dodać.
2. Dodać mąkę, orzechy, cynamon oraz sodę oczyszczoną i proszek. Dokładnie wymieszać.
3. Zetrzeć marchewki, dodać i dokładnie wymieszać.
4. Przełożyć ciasto do foremek i piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 25 minut. 


Krem

Milandia -  to moim zdaniem odkrycie sezonu. Rewelacyjnie sprawdza się w kremach do ciast i rożnych deserów
otarta skórka z cytryny
50 g masła ( miękkiego)
miód wielokwiatowy

Wszystkie składniki miksujemy, aż do uzyskania idealnie gładkiej masy. Wstawiamy do lodówki na 30 min. Dekorujemy muffiny. ALEGRIA... (P.S. nuciłam przy dekorowaniu każdej muffinki)




Wykonanie:
1. W misce rozbełtać jajka, dodać olej i cukier. Jabłka zetrzeć na tarce i dodać.
2. Dodać mąkę, wiórki kokosowe, cynamon oraz sodę oczyszczoną. Dokładnie wymieszać.
3. Zetrzeć marchewki, dodać i dokładnie wymieszać.
4. Przełożyć ciasto do foremek i piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 25 minut.
5. Po upieczeniu muffinki wyjąć z foremek, najlepiej będą smakowały następnego dnia. - See more at: http://kuchnia.it/desery/przepis_na_muffinki_marchewkowe.aspx#sthash.4nFbTCL4.dpuf


1. W misce rozbełtać jajka, dodać olej i cukier. Jabłka zetrzeć na tarce i dodać.
2. Dodać mąkę, wiórki kokosowe, cynamon oraz sodę oczyszczoną. Dokładnie wymieszać.
3. Zetrzeć marchewki, dodać i dokładnie wymieszać.
4. Przełożyć ciasto do foremek i piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 25 minut.
5. Po upieczeniu muffinki wyjąć z foremek, najlepiej będą smakowały następnego dnia. - See more at: http://kuchnia.it/desery/przepis_na_muffinki_marchewkowe.aspx#sthash.4nFbTCL4.dpuf






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz