autor przepisu: kulinarni.pl
Ma być szybko, smacznie, tanio i bez problemu. Oto wytyczne jakie dostałam od mojego wakacyjnego teamu. Patrząc, że mamy do pokonania jakieś 600 km, przy lejącym się z nieba żarze, wydawać by się to mogło nie lada wyzwaniem. Kanapki? Nie, zbyt pospolite. Jajka gotowane i pomidory? O nie, to się jadło w latach 80-tych jeżdżąc starym Fiatem. Sałatka warzywna? Trochę problematyczna do zjedzenia w trasie. Ale łącząc to wszytko, mamy idealną....tortillę z kurczakiem.
A zatem przydrożny piknik czas zacząć. Więc :
Tortilla z kurczakiem ( inspiracja wzięta prosto z kulinarni.pl), świeżo wyciskany sok z pomarańczy a na deser gofry ( tu biję się w pierś, tym razem kupione) z domowej roboty konfiturą z truskawek.
Składniki na 4 porcje:
pszenne placki tortilli
2 piersi z kurczaka
ryż - 1 paczka
pomidor
kukurydza- 3 łyżki
świeża bazylia
sałata lodowa
sos: jogurt naturalny 2 łyżki, łyżeczka ketchupu, łyżeczka musztardy, łyżeczka majonezu, sól ,pieprz ziołowy, papryka słodka, curry.
Kurczaka marynujemy w oliwie z oliwek z dodatkiem miodu,sosu sojowego i musztardy. Kroimy w małe kostki i podsmażamy, aż do uzyskania złocistego koloru. Ryż gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem curry.
Tortille smarujemy sosem, nakładamy ostudzony ryż, następnie kurczaka i mix warzyw. Całość zwijamy w aluminiową folię, a także dla dekoracji w dodatkową serwetkę.
Konfitura z truskawek: 2 łyżki cukru rozpuszczone z łyżeczką wody na patelni, tak by powstał karmel, dodane zmiksowane truskawki i 2 łyżki czerwonego słodkiego wina.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz